Що варто спробувати у Греції: традиційна національна кухня

Грецький народ любить здорову їжу, і тому вони приділяють їй велику увагу. Секрет довголіття криється в середземноморській кухні та полягає він у тому, що греки використовують для приготування страв виключно якісні та свіжі продукти, трави, прянощі, натуральне оливкове масло і велике розмаїття зелені і овочів.

В першу чергу варто скуштувати:

  • Страви з морепродуктів. Креветки, восьминоги, кальмари та омари тут готуються найрізноманітнішими способами. І це не рахуючи рибних страв. У Греції є рибні таверни, де можна зайти на кухню і вибрати самому рибу на свій смак.
  • Страви з мяса. Практично у всіх закладах можна спробувати такі м’ясні страви, як паідакья (баранячі реберця), бризола (телячі і свинячі відбивні, приготовлені на вугіллі), сувлакі (невеликі шашлики, які подаються на паличці), гірос (дрібно нарізане м’ясо, обсмажене на рожні, що подається воно з цибулею, помідорами, смаженою картоплею, тощо), арні псіто (ніжна приготована на грилі баранина) і стіфадо (гуляш з яловичини або кролика з цибулевим соусом).
  • Грецький салат. Грецький салат давно став у грецького народу головним національним блюдом. Готується він з помідорів, огірків, цибулі, сиру Фета і оливок. Заправляється оливковою олією і посипаєтьмя чорним меленим перцем та орегано.
  • Соуси. Найзнаменитіший кремоподібний соус – дзадзікі. Готують його кулінарні з йогурту, тертих свіжих огірків, кропу і часнику.
  • Традиційні грецькі страви. Цк долма (виноградне або капустяне листя начиняється рисом або фаршем), пастіціо (запечені макарони з фаршем), мусака (запіканка з баклажанів, кабачків, картоплі та фаршу).
  • Десерти. Грецькі десерти подаються після кожної трапези. З грецьких східних солодощів можна виділити кадаіфі, пахвалу, галактобуреко, тобто листковий пиріг із заварним тестом, грецькі варення та джеми.
  • Каву. Найпопулярніший і всіма улюблений напій греків – кава. На день кожен грек випиває не менш двох чашок. Найпопулярніші різновиди – так званий еллінікос Кафес, який готується зі свежемеленої кави, і фраппе – холодна розчинна кава зі збитим молоком або ж без нього.

Грецьке оливкове масло є основним продуктом, який використовується практично у всіх стравах. Оливкова олія має свої незвичайні смакові якості і також дуже корисна для здоров’я. Оливки також користуються не меншою популярністю. Греки розрізняють оливки за смаком, величиною, періодом дозрівання і іншим властивостям.

Фета з овечого та іноді козячого молока є кулінарної візитною карткою Греції. Та й взагалі країна може похвалитися великою кількістю сортів сиру і його багатою історією. До речі, перші згадки про цей продукт можна зустріти ще в гомерівській «Одіссеї». І, звісно ж, до кожної страви подають традиційне грецьке вино.

Варто згадати, що греки не люблять їсти на самоті. Тут застілля триває не одну годину, адже будь-яка грецька трапеза супроводжується тривалими бесідами. Можна сказати одне: греки їдять, щоб спілкуватися, а не тільки для того, щоб існувати.

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x

Ми знайдемо вам найкращий тур!

Залишіть заявку, вам перетелефонує наш менеджер та запропонує найкращі варіанти турів виходячи з вашого бюджету та побажань

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.