У Таїланді вважають, що основою будь-якої страви повинні бути смачні і якісні інгредієнти, а зробити з них смачну страва зможе кожен. Тайська кухня вважається однією із найбільш екзотичних, але й однією з найсмачніших і здорових у світі.
Тут не існує ніяких табу з приводу свинини, курки, яловичини, тощо. Кухня тайців дуже ліберальна: тут є все, від італійської піци до смажених коників. В цілому тайської кухні властиво поєднання кислого і солодкого смаків на тлі гострого. Раціон тайців різноманітний і включає в себе всі види м’яса, величезний асортимент риби, велику кількість фруктів і овочів.
Основу тайської кухні, як і зазвичай в Азії, становить рис та його найнеймовірніші види. Інша популярна основа для страв – локшина, що також відрізняється великою різноманітністю: пшенична, рисова, яєчна, локшина з борошна бобів мунг, тощо.
У своєму раціоні тайці використовують дуже багато гострих спецій. Замовляючи страви, необхідно бути обережним, адже навіть «негострі» страви тут здатні вразити європейського споживача. До речі, тайці вважають, що гостре краще не запивати, а заїдати рисом. Рис для гострих страв часто подається на окремій тарілці.
Популярні страви
Серед усього розмаїття національних та популярних страв, варто відмітити:
- Том Ям (Tom Yam) – гостро-кислий суп з креветками і грибами, візитна картка кухні Таїланду. Існує кілька різновидів цього супу в залежності від інгредієнтів: з креветками (tom yum goong або tom yum kung), з куркою (tom yum kai), з рибою (tom yum pla) або морепродуктами (tom yum thale або tom yum po taek). Деякі дослідники стверджують навіть, що суп Том Ям є відмінною профілактикою раку, і саме через нього тайці так рідко страждають від цього захворювання.
- Гострий салат з папайї (Som Tam) – салат із зеленої папайї, ще одна з візитних карток. Надзвичайно гострий.
- Tom Kha Kai – гостро-кислий суп з кокосового молока з куркою.
- Poh Piah Sod – булочки з ковбасою, омлетом і овочевим салатом.
- Mi Krob – добре просмажені макарони з кисло-солодким соусом.
- Yam Nua – м’ясо на грилі, огірок, цибуля з перцем і соком лайма.
- Larb Kai – курка з цибулею, сік лайма і перець.
- Phat Thai – рисова локшина в спеціальному соусі, яйця, креветки, паростки бобів і зелений лук.
Тайці не відчувають особливої любові до солодкого, тому солодощі та десерти в тайської кухні представлені досить опосередковано. З суміші яєць, бананів, кокосів і клейкого рису тут готують всілякі пудинги, пиріжки і морозиво, що зазвичай не вражають іноземців. Виключення – солодке бізе Fou Thong, колись завезене португальцями, та khanom luuk chup – кокосова маса з желе, що нагадує марципан.
Також у Таїланді можна спробувати будь-які фрукти, починаючи від звичних яблук до екзотичних дуріану, мангустіну та фруктів, що навіть не мають загальноприйнятих європейських назв.
Екстремальні гастрономічні розваги
Серед гастрономічних туристичних розваг – місцева екзотика. У Таїланді бажаючі можуть сміливо скуштувати такі страви, як смажена сарана, таргани, скорпіони, гусениці, тощо. Адже тут дійсно є все. Готують комах зазвичай прямо на очах, у киплячій олії за спеціями та соусами.
Всупереч поширеній думці, така екзотика не зустрічається на кожному кроці і зазвичай не має жодного відношення до повсякденного тайського раціону, але й відшукати її – не проблема.
А щоб сповна насолодитися довгоочікуваним відпочинком та не витрачати час на організаційні дрібниці, звертайтеся до нашої агенції «Love Travel» у Львові!